VoIP Nedir

VoIP ( Voice over IP )

VoIP Nedir? VoIP teknolojisi hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarına aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz;



  • VoIP, IP üzerinden ses verisi gönderilmesidir. Bu, ücretsiz uluslararası telefon görüşmesi yapmanın bir yoludur. Diğer bir ifadeyle,VoIP bilgisayarınız üzerinden telefon görüşmesi yapmaktır. Kullanışlı ve ucuzdur.

    Bazı servisler, sizin sadece aynı servisi kullanan kişiler ile görüşmenize izin verir, fakat bazıları ise uluslararası dahil herhangi bir telefon numarası olan herkesi aramanızı destekler. VoIP, sesinizi internet üzerinde yolculuk yapan dijital sinyallere çevirir. Eğer geniş bant servisini kullanarak, normal bir telefon numarasını arıyorsanız, sinyal varış noktasına ulaşmadan önce normal telefon sinyaline dönüştürülür. Bunların hepsi normal ya da analog telefon hatları yerine geniş bantlı internet bağlantısı aracılığıyla gerçekleşiyor. Bunu mümkün kılmak için gerekli olan donanım ise geniş bantlı yüksek hızlı bir internet bağlantısıdır. Bir bilgisayar, adaptör ya da bu amaç için üretilmiş diğer bir telefon da gereklidir. Bazı VoIP servisleri, VoIP adaptörüne bağlı normal telefonlarınızı kullanmanızı desteklerken, bazıları sadece bilgisayarınız ya da özel VoIP telefonunda çalışır. Eğer bilgisayarınız üzerinden telefon görüşmesi yapacaksanız, bazı yazılımlara ve de pahalı olmayan bir mikrofona ihtiyacınız var. Bazı özel VoIP telefonlar direkt olarak geniş bantlı bağlantınıza bağlanır ve daha çok normal bir telefonmuş gibi çalışır. Eğer adaptörü olan bir telefon kullanıyorsanız, o zaman bunu her zaman kullandığınız bir telefonmuş gibi kullanacaksınız.

    Bilgisayarınız ile ücretsiz uluslararası VoIP telefon görüşmesi yapmak için internet sağlayıcınızın bu aramaları yapmanızı desteklediğinden emin olun. Sizin abone olduğunuz servisin neleri desteklediği önemlidir. VoIP çözümünün sizin için uygun olup olmadığına karar vermeden önce bunu kontrol edin. VoIP’nin diğer bir avantajı ise sizin hem geniş bantlı bağlantıya hem de normal telefon hattı ücretine para vermenizi engelleyerek tasarruf ettirmesidir. Diğer bir olay ise, bilgisayarınızı ve VoIP telefon servisini aynı zamanda kullanabiliyor olmanızdır. Fakat VoIP, elektrik kesintisi esnasında çalışmayacaktır. VoIP’nin çalışması için bilgisayarınızın açık olmasına gerek yoktur ancak internet bağlantısı aktif olmalıdır.

    IP üzerinden ses (Voice over IP; VoIP), IP üzerinden ses iletimi için kullanılan bir protokoldür.

    SIP dışında popüler olarak bilinen H323, MGCP ve SS7 gibi VoIP servisi sunan firmalarının altyapılarında kullanılan teknolojiler kullanılmaktadır.

    VoIP sistemi mantık olarak sesin sıkıştırılarak gönderilmesi ve alıcıya ulaştırılması olarak tanımlanabilir. Sesin sıkıştırılmasında kullanılan g729, g723, g726, g711 gibi algoritmalar kullanılmaktadır. En çok sıkıştırma sağlayan g723 olmasına rağmen en çok g729 codeci kullanılır. Nedeni ses kalitesinden çok fazla ödün vermek istenmeyişidir.
    G.711 (64 kbps)
    G.726 (32 kbps)
    G.729 (8 kbps)
    G.723 (5.3 & 6.3 kbps)

    Kaynak: http://tr.0wikipedia.org/wiki/VoIP



  • Elastix Kurulumu 1. Bölüm

    Elastix 2.3.0
    http://www.elastix.org adresinden ilgili ISO dosyasını indirip CD sürücü bağlı sunucu veya sanal makineye ekleyerek çalıştırıyoruz.

    VoIP

    Enter a basarak kurulumu başlatıyoruz.

    VoIP

    Kurulum esnasında kullanılacak dili English olarak seçiyoruz.

    VoIP

    Klavye tipini trq seçerek Türkçe Q olarak ayarlıyoruz.

    VoIP

    Öncelikle kurulumu gerçekleştireceğimiz diski seçiyoruz.

    VoIP

    Diskteki tüm verilerin silinerek işlemin başlaması için Yes e basarak ilerliyoruz.

    VoIP

    Tekrar Yes e basıyoruz.

    VoIP

    Disk bölümlemesini gözden geçirmeden ilerlemek için No ya basıyoruz.

    VoIP

    Ağ ayarlarını yapılandırmak için Yes e basınız.

    VoIP

    Enable IPv4 support seçeneğini de seçerek OK e basınız.

    VoIP

    Statik IP atamak için Manual address configurationı seçip
    santralin kullanacağı IP adresi ve Netmask bilgilerini giriniz.
    Daha sonra sırasıyla
    Ağ geçidi ve DNS IP adreslerini ve host adını giriniz.

    VoIP

    Zaman dilimi ayarlarını yapılandırıyoruz.

    VoIP

    SSH ve FTP şifresini belirliyoruz.

    VoIP

    MySQL root şifresini giriniz.

    VoIP

    Elastix web arayüzü admin şifresini belirleyiniz.

    VoIP

    Kurulum tamamlandı. SSH şifrenizi root kullanıcı adıyla giriniz.
    Elastix web arayüzüne bağlanmak için burada gördüğünüz IP adresini tarayıcınıza
    https://ipadresi şeklinde yazarak giriş yapabilirsiniz.

    Elastix Kurulumu Görüntülü Anlatım

    Bkz. VoIP Nedir?



  • BTK Yetkili Sabit Telefon Hizmeti Operatörleri

    Bkz. VoIP Nedir?



  • Günümüzde VoIP altyapısı belirlemek geçmişe oranla oldukça basit bir şekilde gerçekleşmektedir.
    Temel seçenekler Fiziksel IP Santral ve Bulut Santral (Sanal Santral) çözümleridir.
    Her iki grup için de Asterisk tabanlı Issabel IP PBX çözümü mevcuttur.
    İlk yatırım ve bakım maliyeti, devreye alma hızı, ağ güvenliği, çoklanabilirlik gibi kriterler Bulut Santrali daha cazip kılarken; tek seferlik satın alma bedeli uzun vadede Fiziksel IP Santrali daha ekonomik kılmaktadır.
    GSM, FXO, FXS, PRI gibi farklı uç noktaların tümünü IP olarak dönüştürebilen VoIP Gateway cihazları her iki telefon santrali çözümüyle de %100 uyumlu çalışmaktadır.



  • VoIP Operatör Tarifesi

    Şehir İçi 0.0500 TL / dk


    Şehirler Arası 0.0600 TL / dk


    GSM 0.1000 TL / dk


    *Yukarıdaki fiyatlara tüm vergiler dahildir.


    (%18 kdv ve %7.5 Öiv)


    Kontör atım periyodu 60 saniyedir.

    *Tarifeler temsilidir. Veriler periyodik olarak güncellenmektedir.

    Lütfen Telefon veya E-Posta yoluyla bilgi alınız.



  • VoIP güvenliği her ne kadar farklı bir uzmanlık alanıymış gibi düşünülse de bilinen ağ güvenliği yöntemlerinden farklı özel bir işleme ihtiyaç duyulmamaktadır.
    Tehdit kaynakları ve saldırı yöntemleri her geçen gün yenilenerek artmaktadır, bu yüzden statik bir çözüm yerine kendisini güncel tutan profesyönel güvenlik duvarı tercih edilmelidir.


    Profesyönel bir güvenlik duvarı (Firewall) kullanımı ile birlikte VoIP Santral sunucusuna harici ağlardan erişimi, yalnızca izin verilen IP veya MAC adresleri ile yetkilendirmek gerekmektedir.
    Bunun yanısıra IP PBX tarafında da güçlü şifreleme, standart SIP sinyalleşme portunu değiştirme, brute force sözlük saldırılarına karşı fail2ban kullanımı gibi tedbirler güvenlik seviyesini en üst seviyede tutacaktır.



    Bulut Santral (Sanal Santral) çözümümüzde Firewall / Güvenlik Duvarı hizmeti bütünleşiktir, ilave donanıma gerek duyulmaz.

    Firewall / Güvenlik duvarı fiyatları için bağlantıyı inceleyebilirsiniz: Güvenlik Duvarı Fiyatları | Firewall Fiyatları